Veiligheid bij gebruik flowmeters

2016-01-27 10:12:20, door Carlita Versteeg-Kemman

Helaas komt het meer dan wenselijk voor dat patiëntslangen voor zuurstoftoediening op een perslucht flowmeters aangesloten worden en andersom. Niet geheel onbegrijpelijk omdat de aansluitingen gelijk zijn aan elkaar en deze verwisseling eenvoudig gedaan kan worden. Zeker in drukke situaties met spoed…


Lees meer

Flowmeters en de ISO norm

2015-09-30 10:03:01, door Carlita Versteeg-Kemman

Ook voor flowmeters bestaat er al enige jaren een norm: NEN-EN-ISO 15002:2008. Een norm specifiek voor 'Volumestroommeters voor aansluiting op afnamepunten van leidingsystemen voor medische gassen'. In deze norm komen een aantal zaken naar voren die u handvaten kunnen geven om goed inzicht te behouden en/of krijgen over veilig gebruik van deze producten. 

In dit item willen we een aantal van deze punten aanstippen.


Lees meer

Kalibratie van flowmeters

2015-08-12 12:42:10, door Carlita Versteeg-Kemman

Flowmeters dienen gekalibreerd te zijn voor een specifieke druk en dit dient vermeld te zijn op de flowmeter. Waarom is deze kalibratie van belang? In dit item wordt ingegaan wat de effecten zijn als de gekalibreerde flowmeter waarde niet overeenkomt met de druk uit het gasafnamepunt.


Lees meer

Verschil tegendruk en niet tegendruk gecompenseerde flowmeters

2015-05-06 13:21:19, door Carlita Versteeg-Kemman

Flowmeters zien er doorgaans hetzelfde uit, maar wat bijna niet aan de buitenkant is te zien is een belangrijk verschil! Namelijk het verschil tussen tegendruk gecompenseerde flowmeters en niet-tegendruk gecompenseerder flowmeters. Een technisch verschil aan de contstructie van de flowmeter, die een groot effect kan hebben op de behandeling van uw patiënt.


Lees meer