Veiligheid bij gebruik flowmeters


Geschreven door: Carlita Versteeg-Kemman op 2016-01-27 10:12:20

Maar deze ogenschijnlijke onschuldige verwisseling kan grote gevolgen hebben. Stel een patiënt heeft zuurstof nodig, maar krijgt medische perslucht toegediend, dan zal de zuurstofsaturatie niet verbeteren. Herstelt men dit direct, dan zal het effect niet noemenswaardig zijn. Maar het komt ook voor dat deze procedure in de avond gestart wordt en men zich pas de volgende ochtend realiseert wat er gebeurd is.

In de ISO norm voor flowmeters, ISO 15002, staan een aantal kenmerken waaraan een flowmeter dient te voldoen zoals o.a.:

  • patiëntenuitgang
  • richting van verhoging van flow aangegeven op regelknop
  • punt van uitlezing
  • ‘geen olie’ symbool
  • de kleurcodering (wit voor zuurstof en zwart/wit voor perslucht)
  • tekst of symbolen voor de gassoort

En de laatste punten leveren ook een goede bijdrage aan het onderscheid tussen de flowmeters.

Maar desondanks vindt deze verwisseling vaker dan wenselijk plaats. De kenmerken zijn namelijk alleen visueel herkenbaar en maken geen onderscheid in de handeling en/of gebruik. Een gebruiker moet dan heel bewust kijken naar de flowmeter en het verschil herkennen. 

Een onderscheid in de slangaansluiting zou een verbetering kunnen zijn voor de veiligheid, maar deze zijn vastgelegd in de norm en kunnen daarom ook niet aangepast worden. 

Wij denken hier een veilige en eenvoudige oplossing voor te hebben: namelijk juist een verschil maken in de handeling van het gebruik bij de flowmeters. Een zuurstof flowmeter blijft zoals deze is, maar wel de handeling voor het gebruik van een medisch perslucht flowmeter aanpassen. Het betreft een klepje voor de aansluiting aan de patiëntzijde. Er kan nog steeds met 1 hand een patiëntslang geplaatst worden op de flowmeter, maar nu wel middels het omhoog liften van dit veiligheidsklepje. Het ‘blind’ plaatsen van een patiëntslang op een willekeurige flowmeter zonder het verschil te merken is dan niet meer mogelijk: geen abusievelijk aansluiten meer van een zuurstof patiëntslang op een medisch perslucht flowmeter: geen verlies in tijd voor herstel voor de patiënt en ook het reduceren van kosten worden wordt hierdoor gunstig beïnvloed.

Neemt u gerust contact met ons op als u deze veiligheid beter wilt bekijken. Welke perslucht flowmeter u ook gebruikt; deze beveiliging zal door zijn constructie met een dikke siliconen ring ook op uw flowmeter passen.