Kleine aanpassing, maar enorm groot effect


Geschreven door: Carlita Versteeg-Kemman op 2017-03-06 11:39:50

 

Goed bedoeld maken gebruikers vaak gebruik van lange zuigslangen en dan specifiek de slangen die lopen van de patiënt naar de opvangpot. Dit om vooral de patiënt meer bewegingsvrijheid te geven mocht dit mogelijk zijn. Of soms om de flexibiliteit zo groot mogelijk te houden. Zeker bij de zuigprocedures voor Thorax drainage gebeurd dit veel.

Dat de lengte van de slang een groot effect heeft op de zuigprocedure hebben we in een eerder blog (zie blog 23 juli 2015) besproken. Weet u nog: als ik een hele lange slang gebruik die ook nog eens een kleine diameter heeft is het veel moeilijker om de flow (en dus de zuigprocedure) goed te laten verlopen. Probeer maar eens met een lang rietje dat glaasje karnemelk leeg te drinken.

Vandaar dat er ook geadviseerd wordt om met een zo kort mogelijke slang en zo groot mogelijke diameter te werken.

Maar als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, is er nog iets waar u op dient te letten:

Als de patiënt op bed ligt of op een stoel zit, wilt u natuurlijk niet dat het ‘teveel’ aan slang in de weg ligt. Vaak wordt dit dan opgerold. Maar helaas wordt er dan ook voor gekozen om deze opgerolde slang op te hangen langs bijvoorbeeld het bed.

Of maakt de slang een lus naar beneden voordat het bij de opvangpot terecht komt. 

In beide gevallen is het goed zichtbaar dat er vloeistof in de slang blijft hangen, zoals u ook wel eens herkent bij het sifon effect. De zuigprocedure is in deze gevallen niet meer effectief. Het kost de vacuümregelaar namelijk extra veel moeite om de vloeistof van de patiënt naar de opvangpot te zuigen. Niet alleen vanwege de vloeistof die in de slang zit en voor extra weerstand zorgt (weet u nog; cohesie), maar ook omdat het meer zwaartekracht moet overbruggen.

De ideale situatie zou zijn: een zo kort mogelijke slang, zoals we ook eerder in een blog beschreven hebben. Deze veroorzaakt de minste weerstand en draagt bij tot een effectieve zuigprocedure.

 

Maar stel dat u echt geen andere keus heeft, denk dan eens aan deze optie: het neerleggen van de slang.

Zo heeft vloeistof minder kans op zichzelf te verzamelen in de slang en heeft zwaartekracht ook de minste kans op belemmering van de zuigprocedure.

 

Beide laatste opties geven u de mogelijkheid om met een zo laag mogelijke zuigkracht een veilige effectieve zuigprocedure toe te passen.