Kleine aanpassing, maar enorm groot effect

2017-03-06 11:39:50, door Carlita Versteeg-Kemman

Goed bedoeld maken gebruikers vaak gebruik van lange zuigslangen en dan specifiek de slangen die lopen van de patiënt naar de opvangpot. Dit om vooral de patiënt meer bewegingsvrijheid te geven mocht dit mogelijk zijn. Of soms om de flexibiliteit zo groot mogelijk te houden. Zeker bij de zuigprocedures voor Thorax drainage gebeurd dit veel.

Maar helaas kan dit een zeer negatief effect hebben op de effectiviteit van de zuigprocedure.
In het blog van deze maand proberen we dit aan de hand van afbeeldingen en toelichting duidelijk te maken.


Lees meer

Kpa, bar, mbar, mmHg, cmH2O

2016-10-04 13:46:27, door Carlita Versteeg-Kemman

Er zijn verscheidene vacuümregelaars op de markt, die veelal hetzelfde doel hebben: bijdragen aan een veilig gebruik van vacuüm op de patiënt. Deze regelaars zijn doorgaans in te stellen en de instelwaarden zijn af te lezen op de manometers. Maar soms duiken er ineens verschillen op; kPa’s (kilopascal), bars, mmHg (millimeter kwik) etc. En verschillen in de schaalverdeling. We krijgen regelmatig de vraag uit het veld: “Welke moet ik nu gebruiken?” In het blog van deze maand proberen we hier wat meer inzicht in te geven.


Lees meer

Filter of geen filter

2016-05-30 09:14:45, door Carlita Versteeg-Kemman

Vanuit het veld krijgen wij weleens de vraag: wel of geen filters te gebruiken bij zuig-procedures met venturi vacuümregelaars? En als er dan filters gebruikt dienen te worden, welke filters dan?…En wanneer wisselen? En waarom bij deze regelaars op positieve druk een eventueel ander advies dan de reguliere vacuümregelaars? Het zijn logische vragen bij deze bijzondere vorm van vacuüm zuigerij en middels dit blog proberen we tot een beantwoording te komen. Natuurlijk bent u van harte welkom om uw reactie en/of mening te geven. Een mooie manier om ervaring en kennis te delen.


Lees meer

Wat is een veilige maximale vacuumkracht bij kleine kinderen?

2016-05-03 09:20:48, door Carlita Versteeg-Kemman


Het is fijn om te merken dat er op de werkvloer steeds bewuster wordt gewerkt met vacuümregelaars en ook het besef van de verschillen tussen hoog en laag vacuüm. Hierdoor treffen wij ook gelukkig steeds minder hoog vacuümregelaars aan op de afdelingen met zeer kwetsbare patiënten, zoals neonaten. Maar dan nog moet er bewust met de instelling van de vacuümregelaar gewerkt worden.


Lees meer

Geen vacuumsysteem en toch willen uitzuigen bij patienten?

2016-03-01 14:28:17, door Carlita Versteeg-Kemman

Op niet alle ziekenhuisafdelingen is een aansluiting aanwezig op het vacuümnetwerk, maar is er toch behoefte aan toepassen van vacuüm voor diverse uitzuigprocedures. In dat geval kan er gebruik gemaakt worden van een venturi regelaar (ook wel genoemd: jet-systeem) die op het positieve-druk netwerk wordt aangesloten. Hoe wordt dit gecreëerd en hoe is dit veilig te gebruiken? Een aantal aandachtspunten die in dit item behandeld worden.


Lees meer

Voorkomen van vervuiling vacuumregelaars

2016-01-06 15:20:34, door Carlita Versteeg-Kemman

“Voorkomen is beter dan genezen”, een bekende spreuk die grote effecten kan hebben op de medische professie. Maar hoe ver gaan we hierin? Zeker op het gebied van zuigerij zijn er voldoende handvaten om bijvoorbeeld besmetting en/of vervuiling te voorkomen. In dit item worden een aantal handvaten behandeld.


Lees meer

CASS: Continu Aspiratie van Subglottische Secreten

2015-12-01 12:19:41, door Carlita Versteeg-Kemman

CASS is een van de technieken die gebruikt wordt om VAP (Ventilator Associated Pneumonia) te voorkomen. Vooral als er ‘langdurig’ beademd wordt. In dit item wordt meer ingegaan op deze bijzondere tak van uitzuiging.


Lees meer

Intermitterend zuigen

2015-10-26 15:31:08, door Carlita Versteeg-Kemman

Zuigerij om materialen en gassen uit de maag en het darmstelsel te verwijderen, wordt gastro-intestinale zuiging genoemd. In de meeste gevallen komt dit voor na bijvoorbeeld een operatie of groot trauma om te voorkomen dat maag-sappen zich ophopen in de maag als de ingewanden niet goed functioneren. Om dit zo goed mogelijk te behandelen wordt aanbevolen gebruik te maken van intermitterend vacuüm. Een specifieke manier van zuigerij waar in dit item meer op ingegaan wordt.


Lees meer

Beinvloeding op de flow bij vacuumzuigerij

2015-07-23 14:30:48, door Carlita Versteeg-Kemman

 

Stelt u zich eens voor:

U heeft een beker karnemelk en een beker yoghurt. Karnemelk is niet altijd even geliefd bij iedereen, maar voor dit experiment is dit een ontzettend lekkere karnemelk. Bij deze bekers heeft u drie verschillende rietjes: het ouderwetse dunne rietje, een dikker cocktail rietje en een meter lang dik rietje dat u vast wel eens gezien hebt op foto’s van een gezellig sangria feestje.


Lees meer

Kracht en flow binnen de vacuumzuigerij

2015-06-15 15:08:19, door Carlita Versteeg-Kemman

 

De verhouding kracht en flow is: 'hoe hard' (met hoeveel kracht) zuig ik 'hoe snel' iets weg. 

Dit item zal ingaan op de factoren zuigkracht (kPa/mmHg) en flow (l/min) binnen de vacuümzuigerij. Wat is af te lezen, wat is de gewenste situatie en wat is te beïnvloeden? 


Lees meer

Waarom afsluiten (occluderen) van een vacuumregelaar bij het instellen?

2015-06-05 12:18:54, door Carlita Versteeg-Kemman

Om de juiste maximale vacuümkracht in te stellen bij een vacuümregelaar, is het noodzakelijk om dit met een afgesloten systeem te doen. Als dit met een niet afgesloten systeem, maar met een open systeem gebeurt; stelt u niet de maximale zuigkracht in, maar de minimale zuigkracht!


Lees meer