Wat is een veilige maximale vacuumkracht bij kleine kinderen?


Geschreven door: Carlita Versteeg-Kemman op 2016-05-03 09:20:48


Vacuümzuigerij is een dynamisch proces; drukken en flows fluctueren continu. Dit wordt veroorzaakt door het systeem waar het vacuüm gecreëerd wordt en de vraag van het systeem op verschillende momenten van de dag. Een goede regelaar houdt hier rekening mee en compenseert hiervoor, zodat het een constant ingesteld maximum niveau kan behouden.

Voordat er gestart wordt met de zuigprocedure is het van belang te bepalen welke maximale vacuümkracht voor die specifieke procedure gebruikt zal worden. Wanneer de procedure bijvoorbeeld plaatsvindt op de volwassene OK, zal de instelling volledig anders zijn dan op de afdeling met neonaten.
Een veilige en belangrijke richtlijn voor het bepalen van de veilige maximale instelling is: De maximale zuigkracht moet zo laag mogelijk ingesteld worden als mogelijk met een voor die procedure effectieve flow (wat cruciaal is voor goede werking, zie blog 23 juli 2015).

Er is helaas nog weinig onderzoek gedaan naar juiste richtlijnen voor het bepalen van de waardes. Er kan wel gerefereerd worden naar een Amerikaans onderzoek genoemd in “Principes van vacuüm en klinische toepassing in de ziekenhuis-omgeving”.
Hier wordt bijvoorbeeld geadviseerd het maximale niveau van -100mmHg zuigkracht voor kinderen. Dit is ongeveer -13kPa. Even voor de beeldvorming: op een hoog vacuümregelaar kan de instelling ruim 7 keer zo groot zijn! Een goed argument om deze mogelijkheid niet op een kinder afdeling te plaatsen. (Zie afbeelding onderaan blog.)

-13kPa lijkt misschien niet veel, maar het is ruim voldoende om dankzij een goede flow de zuigprocedure effectief te laten verlopen. Een industrie stofzuiger heeft vaak een zuigkracht van -21kPa! Het is iets meer dan die 13, maar zou u zelf deze stofzuiger tegen uw wang houden….?

Het doel is altijd bij een zuigprocedure: met zo min mogelijk zuigkracht de procedure effectief laten verlopen. Dit om te voorkomen dat er onnodig schade toegebracht kan worden aan de kwetsbare delen in het lichaam.

Wilt u ervaren wat de verschillen in kracht en capaciteit kunnen zijn? En wilt u weten of uw instellingen de juiste zijn? Neemt u gerust contact met ons op of volg onze training van 1 dag. U bent van harte welkom.